Workshops en cursussen 

 


Het lied van je hart  

'We go for magic nothing less. Magic is not some quick hocus pocus but magic is that deep inner feeling of love, presence and openness to the wonder of what is now'.
(Michael Roach)

Vijf avonden om jezelf te laten verrassen door de oneindige creativiteit en vreugde die er in jouw stem verborgen zit; om de ruimte en verbondenheid te ervaren die ontstaat als jij zingt wat er is, wat er nu in jou leeft; om een stapje verder te gaan in jouw eigen persoonlijke reis van bewustwording en bevrijding van jouw stem.

Wat gaan we doen?

 • Een leervraag formuleren om helder te krijgen waar het jou nu om gaat - waar verlang je naar m.b.t. jouw stem, jouw zingen, jouw expressie?
 • kijken naar de tegenkrachten in jouw persoonlijkheid die wij hierbij tegenkomen.
 • Lichaamsoefeningen en meditaties om lijf en stem met elkaar te verbinden; om bewust te worden van onze ademhaling en te voelen waar spanning zit. Door lichaam en stem weer in verbinding met elkaar te brengen verbinden wij ons ook weer met onze innerlijke stem en de wijsheid van ons lichaam.
 • Stem geven vanuit je lijf, je gevoel, je hart. Als wij contact kunnen maken met ons hart kunnen wij ons verbinden met onze verlangens, onze levenslust, ons gevoel en onze eigen helende kracht.
 • Het (her)ontdekken van jouw natuurlijke stemgeluid. Geluiden maken die goed voelen: zuchten bij spanning of moeheid, klagen bij pijn, lachen en juichen bij vreugde.
 • Improviseren op een manier die voor iedereen toegankelijk is, individueel, in tweetallen of met de hele groep.
 • Spelen met gibberish (je eigen verzonnen onzin taal): er zit veel meer muziek in ons dan wij vaak denken. Onze creativiteit gaat stromen op het moment dat wij de controle loslaten.

Terug omhoog

 


Mantrazingen  

'THUISKOMEN' 'VERBONDENHEID' 'VREUGDE'

'I hear my voice before I know I have begun, and then I lose all sense of strangeness. I have come home, to some home that was inside me all along, and now sings.'
(If you can Walk you can Dance van Marion Molteno)

Mantra zingen is voor mij thuiskomen. Ik denk dat het dat is waar ik op zoek naar was (maar niet vond) toen ik op mijn vijftiende naar de kerk ging - een plek om me te verbinden met het goddelijke in mezelf en de ander, met het goddelijke om me heen en in het hele universum en daar vervolgens stem aan te kunnen geven. Een herinnering aan wat het eigenlijk betekent om mens te zijn.

Zingen is een bezigheid die geen praktisch doel dient; het is gewoon proeven van de vreugde en schoonheid van het leven, de glorie van God.
(De Muziek van de Stilte van David Steindl-Rast en Sharon Lebell)

"Goddelijk" heeft voor mij niet te maken met een of andere religie. "Goddelijk" is voor mij de ervaring van mijn essentie, die puur liefde is, van mijn ziel die weet dat ik heel ben, ook met al mijn tekortkomingen. Het zingen van mantras brengt mij steeds weer hiermee in verbinding.

Je hoeft niet in God te geloven of een bepaalde religie te volgen om mantras te zingen. Ik geloof dat het woord 'God' naar een ervaring of gevoel wijst die iedereen kent hoewel mensen het misschien verschillende namen geven. De woorden van de teksten die wij zingen vinden hun eigen resonantie in jou. Jij bent vrij om te geloven wat jij wilt of om helemaal niets te geloven en gewoon te genieten van het samen zingen.

De teksten en melodieën die wij gaan zingen zijn eenvoudig. Dit maakt dat je volledig in de ervaring van het zingen kunt zakken en kunt genieten van de verbondenheid die kan ontstaan met jezelf, de ander en het universum, en de schoonheid van de muziek die wij samen creëren. Omdat de melodie gedragen wordt door meerdere mensen is er veel ruimte om meerstemmig te zingen of jouw eigen bijdrage te leveren, ook als die afwijkt van de voorgeschreven melodie. Het gaat er niet om dat jij het goed zingt - het gaat erom dat jij zingt wat lekker voelt voor jouw stem en dat je dat met alle vertrouwen volledig geeft aan het geheel.

Ik nodig je van harte uit om samen de vreugde van het zingen te komen delen door precies zo te zijn zoals je nu bent, en dat in jezelf welkom te heten en daar stem aan te geven.

'Er ontstaat een opmerkelijke transcendente schoonheid wanneer doodgewone mensen zich met al hun tekortkomingen aan het gezang overgeven'.
(Muziek van de Stilte van David Steindl-Rast en Sharon Lebell).

Terug omhoog

 


Sing out your Baby! Laat de Godin in jou ontwaken. 

Voor mij was zwangerschap een gebeuren dat mij als het ware dwong om meer aanwezig te zijn in mijn lichaam en mijn aandacht naar binnen te richten. Het voelde alsof er emotioneel en fysiek zo veel gebeurde dat ik nieuwe manieren moest vinden om mijn ervaring te kunnen dragen. Iets wat mij heel erg hielp was het vinden van een plek waar ik ongecensureerd uiting kon geven aan mijn gevoelens vooral aan datgene wat ik dacht dat ik niet zou moeten voelen, en dat het oke was en niet veroordeeld werd.

Neuriën en klanken maken hielp heel erg om ongemakkelijke fysieke sensaties draagbaarder te maken. Ik ben thuis bevallen en het was echt de meest bijzondere ervaring van mijn leven om zo veel kracht door mij heen te laten stromen en om te voelen dat ik erbij kon blijven. Ik voelde toen heel sterk hoeveel mijn zeer bewuste voorbereiding mij geholpen had. Toen ik voor de tweede keer ging bevallen 6 jaar later was ik inmiddels opgeleid als stembevrijder en twee jaar bezig met mijn eigen praktijk. Het grootste verschil tussen de twee bevallingen was mijn stem. Terwijl ik de eerste keer ongecontroleerd ging schreeuwen van de pijn bij de sterkste weeen, kon ik de tweede keer mijn stem heel bewust gebruiken om mijn bekkenbodem te openen door het maken van laage aah-klanken. Ik zou heel graag iets van deze ervaring door willen geven aan anderen. Click hier om meer te lezen over mijn ervaring.

Waarom zingen als je zwanger bent?
Door te zingen kun je contact maken met wat er in je leeft om er vervolgens uiting aan te geven. Als je zwanger bent is er van alles! ... moeheid, misselijkheid, rugpijn, angst, blijdschap, vreugde en verlangen. Door het zingen ontstaat er ruimte om met al deze emoties en fysieke omstandigheden om te kunnen gaan. Zingen en klank geven aan wat er is kan alles - zelfs een bevalling - draagbaarder en lichter maken. Het ontspannen van je kaak en keel leidt ertoe dat je bekkenbodem zich ook onstpannt dus door te zingen kan je heel fysiek de weg naar buiten openen voor je kindje.

Wat gaan we doen?

 

 • Vrij klanken maken die ruimte, ontspanning en plezier geven.
 • Samen  en alleen zingen.
 • Door meditatie en visualisatie bewuster worden van onze adem en ons lijf.
 • Voelen waar er spanning zit en hoe wij die spanning kunnen laten klinken.
 • Oefeningen om contact te maken met het bekkengebied en van daaruit zingen.
 • En natuurlijk: zingen voor je kindje.

Deze cursus is voor jou bedoeld als jij ruimte nodig hebt om te uiten wat er allemaal door jou heen gaat; als jij je wilt voorbereiden op jouw bevalling door manieren te leren om aanwezig te blijven met wat er in jouw lichaam gebeurt; als je wilt leren hoe je door je keel te openen je bekken bodem kunt openen; of als jij gewoon zin hebt om te zingen!

Terug omhoog

 


Yoga - en Zangdag  

Als ik naar een yoga les ga zingen wij altijd voor de les en aan het einde van de les een mantra. Hierbij is het mij opgevallen hoe veel makkelijker het is om te zingen na de les. Mijn ademhaling is vanzelf dieper geworden, mijn lichaam en geest zijn meer ontspannen en het zingen lijkt geen enkele moeite te kosten.

Deze dag gaan wij 's ochtends een uur besteden aan yoga oefeningen. Daarnaa gaan wij lichaam en stem met elkaar verbinden en van daaruit gaan wij zingen.

Er is geen yoga of zang ervaring nodig om mee te doen.

De yoga docent is David Dodd.
David heeft in juni 2008 de 500 uur Yoga Docent opleiding bij Svaha yoga studio in Amsterdam afgerond en sindsdien yogalessen gegeven zowel in Goa als in Nederland. De kern van zijn aanpak is het integreren van de ademhalingen met de houdingen/bewegingen - een heel goede voorbereiding op het zingen. Andere sleutel begrippen zijn 'joy' en 'non-judgemental'.

Terug omhoog

 

Meditation on Music: 

We zijn samen stil. Ik zing en speel wat er gespeeld wil worden. Dan zijn we weer stil.

Heb je behoefte om naar binnen te gaan, tot rust te komen en weer verbinding te maken met je ziel? Dan is dit iets voor jou. Wees welkom!

Praktisch: Inloop 10.30. Begin 10.45 tot 12.00.

Adres: Prinseneiland 283, 1013LP, Amsterdam.

Bijdrage: 15e. Overmaken op NL26RABO0101037600.

Opgeven via de mail: Isabel.watson@gmail.com

Een paar reacties die ik heb mogen ontvangen:

"hartverscheurend, jij raakte mijn ziel heel diep", " balsam voor de ziel"

"I could reconnect to my essence"

"mijn gedachten in bossen en velden omgeven door een warm licht"

"het swingde soms en dat maakte mij huppelig en blij"

 

 

 


Namaste Webdesign