Stembevrijding

"If the love of music is in you, it can find a way out, whoever you are".

(If you can walk you can dance van Marion Molteno)

Zingen creƫert ruimte om te zijn met wat er is. Als we gaan zingen gaan we bijna vanzelf dieper ademen. Naarmate we meer ademen gaan we meer voelen. Door te voelen komt er leven en bewustzijn in ons lichaam. Energie die vast zat in de vorm van spanning komt weer in beweging. We kunnen weer onze eigen vitaliteit, vreugde, kracht en creativiteit gaan voelen.

Ik geloof dat iedereen kan zingen, sterker nog dat iedereen vol muziek zit. Als kinderen zingen we al voordat we kunnen praten. Gaandeweg leren de meeste van ons dat zingen iets is wat we moeten leren, iets wat sommige mensen kunnen en anderen niet.

Vaak zingen we niet omdat wij denken dat onze stem niet goed genoeg is, niet zo mooi als die van een ander dus niet waard om gehoord te worden. Wij vinden het eng om dat te laten horen wat zo imperfect is, en zo kwetsbaar omdat het zo dichtbij is. Gevuld met onze eigen en andermans oordelen worden we bang om te zingen en verliezen we ons meest oorspron- kelijke, essentiƫle, intieme en directe vorm van expressie en communicatie.

Ik geloof dat elke stem gehoord wil worden en dat elke stem kostbaar is in zijn uniekheid. Jouw stem is jouw instrument waarmee je jezelf aan de wereld kan geven.

Stembevrijding gaat over geven vanuit je essentie. Je essentie wil alleen maar geven. Als je naar een klein kind kijkt zie je dat hij of zij de hele dag zichzelf volledig aan het geven is, door alle impulsen spontaan te volgen. Als we ouder worden leren we onze impulsen niet te volgen en ons te gedragen zoals het 'hoort'. In dit aangepaste gedrag verliezen we ons ware zelf, onze spontaniteit en onze vitaliteit. Stembevrijding gaat over je weer verbinden met je ware zelf door jouw stem vrij te laten om te doen wat die wil, namelijk expressie geven aan wat er nu is. Als je expressie geeft aan wat er nu is in alle eerlijkheid geef je jezelf volledig aan dit moment en dat is altijd vervullend en bevrijdend.

Namaste Webdesign